Cerca avançada

Inici > El projecte

El projecte


El 15 de juny de 1977 els catalans van anar a votar per primera vegada des del 1936. Se celebraven les primeres Eleccions Generals de la democràcia, que van portar l’UCD al govern i en les quals a Catalunya hi va haver victòria socialista.  L’11 de setembre, un milió de persones es manifestaven pels carrers de Barcelona demanant la recuperació de les institucions catalanes. Un mes i mig més tard, Josep Tarradelles sortia al balcó del Palau de la Generalitat i cridava “catalans, ja sóc aquí”.

El 1978 es va aprovar en referèndum la Constitució i el català es va incorporar a l’ensenyament públic.  A l’abril del 79, els ajuntaments catalans es van enfrontar a les seves primeres eleccions democràtiques. La societat aprenia a exercir la llibertat.

Eren els primers anys de la transició, un període que per a Catalunya va significar la reconstrucció i normalització cultural, política i social del país. 

Si fem una fotografia social de l’època veurem una societat dominada per il·lusions i per pors, en la qual la dona no s’havia incorporat al món laboral, el sexe encara era un tabú, el turisme cap a l’exterior un fenomen inexistent, Europa una gran desconeguda, el cotxe més venut era el Seat 127 i a la televisió només s’hi podia veure un partit de futbol a la setmana. Una època en què els símbols sonors eren “L’estaca”, “Nosaltres no som d’eixe món” i “Libertad sin ira”.

La sèrie documental “30 anys d’Ajuntaments democràtics” és el retrat animat de la societat civil, des de la creació dels primers ajuntaments fins avui en dia.  És la història de la vida política i social, però també la història de la vida quotidiana.

Al llarg de 13 capítols veurem els reptes que s’han hagut d’assolir per reduir els desequilibris i enfortir la cohesió social del país a través de les institucions més properes al ciutadà: els ajuntaments.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl